Polica za knjige

Kako je Potjeh tražio istinu

Kako je Potjeh tražio istinu

Oni koji traže istinu i mudrost od davnina se nazivaju mudraci, filozofi. U Pričama iz davnina taj je arhetip utjelovio Potjeh koji je s braćom Marunom i Ljutišom te djedom Vjestom živio u dubokoj, mračnoj šumi koju je poznavao dovoljno dobro da ne zaluta, međutim, nije poznavao sve njezine stanovnike. Uz dobrog starca Vjesta, koji je u šumi održavao sveti oganj, živio je i njegov antipod – Bjesomar, vladar zlih sila.

Te su snage bile u ravnoteži sve do izmaka zime kada su braća pjesmom uspjela dozvati Svarožića – sunčanu svjetlost u liku prekrasna mladića. Svarožić je braći povjerio što trebaju raditi za svoju sreću – ostati s djedom, sačuvati ljubav u srcu i vratiti ju starcu dobrotom. Ta je istina bila istovremeno toliko velika i toliko jednostavna da su je braća odmah zaboravila. Bjesomar tada šalje svoje bjesiće – ludu i bezglavu čeljad koja nikome ne može nauditi dok ih čovjek ne primi k sebi.

Kada je djed pitao unuke što im je Svarožić rekao, bjesovi su iskušavali braću prepoznajući gdje su najslabiji i šapnuli im “njihovu istinu”: Marun je očito bio vezan za bogatstvo jer mu je bijes šapnuo da će biti najbogatiji; Ljutiša je bio vezan uz moć, a Potjeh uz mudrost. Međutim, za razliku od braće, Potjeh je odbio ponoviti bijesove riječi, priznao je djedu da je zaboravio svoju istinu. Odlučio ju je potražiti, iako je sve što je trebao napraviti bilo je ono što je do tada radio. Tragajući za istinom, sve se više udaljavao od nje. Dozivao je mudrost, a trebao je poslušati srce. To je veliko iskušenje svih koji ljube mudrost i koje zaslijepi potraga za njom: ne smiju ugasiti sveti oganj u svome srcu i zaboraviti da povratak istini uvijek znači povratak samome sebi.

Ta priča iz davnine prenosi i da je Potjeh kao najpravedniji svoju krivnju morao okajati životom, ali da ta smrt nije bila uzaludna. Zbog Potjehove smrti braća su progledala, oslobodila se svojih bjesova, posramila se zbog nepravde koju su nanijeli djedu te odlučila živjeti pravednije, ljudskije i te vrijednosti prenijeti svojim potomcima. Da Potjeh nije poginuo, kaže legenda, na krčevini ne bi bilo svetog ognja ni čestitog naroda.

O autoru

Komentiraj

*