Polica za knjige

Kako ukrotiti divljeg slona

Kako ukrotiti divljeg slona

Kako ukrotiti divljeg slona priručnik je na tragu budističke tradicije o vježbanju pozornosti kao metodi povezivanja našeg uma, srca i tijela. Buddha je kroćenje uma usporedio s kroćenjem divljeg slona. Potreban je stalan napor i vježba da se izvučemo iz prošlosti ili iz budućnosti, da samo budemo, u sadašnjem trenutku, sada i ovdje. Zašto je to važno? Zato što je sada jedino nad čim imamo kontrolu, jedino što možemo promijeniti, to je trenutak u kojem biramo. Biti prisutan u sada i ovdje jedan je od oblika meditacije. To je odmor za um, obraćanje pažnje na ono što se događa u meni i oko mene, prilika za razumijevanje zašto se ovako osjećam ili zašto onako mislim – odnosno prilika za mentalnu higijenu. 

“Kao što nepripitomljen slon može napraviti štetu, gazeći usjeve i nanoseći ozljede ljudima, tako neukroćen, hirovit um može oštetiti nas i one oko nas. Ljudski um ima mnogo veći kapacitet i moć nego što smo svjesni. Održavanje pozornosti moćno je sredstvo za treniranje uma. Omogućuje nam pristup i korištenje istinskog potencijala uma za intuitivno razumijevanje, ljubaznost i kreativnost. 

Buddha je napomenuo da kada se divlji slon prvi put zarobi i izvede iz džungle, veže se uz kolac. Kod našeg uma, kolac je sredstvo koje rabimo pri održavanju pozornosti – na primjer dah, zalogaj hrane ili naše držanje. Um se usidruje stalnim vraćanjem na istu stvar. To ga smiruje i rješava ometanja. 

Divlji slon ima mnoge divlje navike. Bježi kada se približavaju ljudi. Napada kada je uplašen. Naš um reagira slično. Kada osjeti opasnost, bježi iz sadašnjosti. Može pobjeći u ugodno sanjarenje, u razmišljanje o osvećivanju ili u ravnodušnost. Ako je uplašen, može napasti druge ljude u ljutitom ispadu ili napasti iznutra, neizrečenom, postupno destruktivnom samokritičnošću.  

U Buddhino vrijeme slonovi su obučavani da idu u borbu, da slušaju naredbe ne bježeći od buke i kaosa rata. Slično tome, um obučen održavanjem pozornosti ostaje staložen usred hitre mijene uvjeta modernog života…” 

O autoru

Komentiraj

*