Polica za knjige

Pisma Marka Twaina

Pisma Marka Twaina

Sve što uđe u nas, postaje dijelom nas, od hrane i zraka do misli i osjećaja. Neprobavljena hrana postaje otrov za tijelo, neprobavljene misli otrov za um, neprobavljeni osjećaji otrov za srce. Terapija nije ista za sve nas, a često je i sami prepoznamo ako smo dovoljno iskreni. 

“Mark Twain bio je jednako poznat po svom vatrenom temperamentu kao i po svojim književnim dostignućima. Bilo ga je lako isprovocirati i mogli ste biti sigurni da će ga ljutnja poraziti. Kad bi ga tko uvrijedio, obično bi napisao oštro pismo. Nakon toga to bi pismo nosio u kaputu sljedeća tri dana. Ako bi i nakon tri dana još bio ljut, poslao bi pismo. U većem broju slučajeva u ta tri dana njegova bi ljutnja nestala pa bi pismo spalio. To je vjerojatno gubitak za ljubitelje njegova štiva koji bi rado pročitali što je napisao, ali i velika dobit za samog Twaina i njegove prijatelje i poznanike.  

Kladim se da je Twain ta pisma koristio za definiranje problema, izražavanje osjećaja (prije svega, ljutnje) i analizu mogućih rješenja (od kojih su neka sigurno bila čudesno slikovita). Njegov kontemplativni uvid bio je da treba vježbati strpljenje, otvorenost, razmišljanje i spremnost na promjene. Temperamentan kakav je već bio, Twain ne bi pokazao tu vrstu samokontrole da već nije imao te vrline. Bilo da je ljutito pismo poslao ili ne, koristio se samim pisanjem pisma i trodnevnom odgodom njegova slanja kao bi ponovno postigao ravnotežu.  

Iako sumnjam da je toga bio svjestan, Twainovo ponašanje odražava kinesku ideju koja kaže da je najbolji smjer djelovanja onaj koji će vam omogućiti da ostanete kreposni i zbog kojeg ne ćete ni za čim žaliti. Čekajući tri dana kako bi poslao pismo te donošenjem odluka tek kad bi se ohladio, Twain je bio sigurniji u pronalaženju pravog puta.” 

Lou Marinoff, Platon, a ne prozak! 

O autoru

Komentiraj

*