Polica za knjige

Povratak Europe

Povratak Europe

Mišljenja o obilježavanja 30. obljetnice pada Berlinskog zida bila su podijeljena: jedni su je isticali kao povijesno važan trenutak ponovnog ujedinjenja Europe u demokratskom duhu, drugi su isticali da se tu nema što obilježavati jer nam ništa dobro nije donijela. S treće strane, živimo u vremenu u kojem se grade zidovi i ograde bodljikave žice i zato je važno slaviti trenutke kada je čovjek s jedne strane zida prepoznao brata u čovjeku s druge strane zida i pružio mu ruku.  

Rob Rieman u djelu Povratak Europe nastoji prije svega odrediti što je to Europa, što je to temeljno određuje da bi uopće mogao govoriti o povratku njezinom izvornom značenju, odnosno njezinom povratku samoj sebi. Zaključak je jasan: Europa su ljudi. Međutim, što nas to temeljno određuje Europljanima? 

U civilizacijskom smislu (koji nadilazi kontinente, narode i nacije) Europu temeljno određuje humanizam – humanizam kao trajne, općeljudske, nepromijenjene vrijednosti koje čovjeka povezuju sa sferama duha. Europa u civilizacijskom smislu nije rođena iz brige za razum, nego iz brige za dušu, iz duha istinske filozofije. Briga za dušu je sposobnost da se vječnim vrijednostima da mjesto u vremenu, da im se da oblik, život. Europska tradicija proizlazi iz potrage za istinskom biti čovjeka.  

Europa je “stari” kontinent – puno je puta do sada bila suočena s izborom između civilizacije (humanizma) i barbarstva koje ju je vodilo u srednji vijek. To je prirodni ciklus koji prolaze sve civilizacije. Barbarstvo 21. stoljeća suptilnije je u odnosu na barbarstvo posljednjeg srednjeg vijeka. Naše je barbarstvo u tehnološkoj racionalnosti koja zanemaruje čovjeka kao biće koje je puno više od razuma; zanemaruje moralno, duhovno – ono što nas čini ljudskim bićima. 

Borba za povratak Europe, u smislu povratka humanističkih vrijednosti, nije borba protiv nekoga ili nečega. To je borba za nešto, za ideju, za povratak humanih vrijednosti: 

Biti Europljanin znači biti borben i hrabar, boriti se za europsko humanističko društvo u čijem središtu nije pojedinac, već ideja čovjeka. 

O autoru

Komentiraj

*