Polica za knjige

Tri moći

Tri moći

Sve što mislimo, govorimo i radimo utječe na sve oko nas. Svatko od nas doista može biti velika promjena u svojoj okolini ako to osvijesti. Tada je primjer drugima da se može i drugačije.  

Mnogi od nas misle da kad bismo bili vrlo moćni, mogli bismo činiti što god bismo htjeli i to bi nas vrlo usrećilo. Štoviše, mnogi od nas imaju određenu moć, ali s obzirom na to da ne znamo izaći na kraj s njom, pogrešno je koristimo i uzrokujemo patnju sebi i ljudima koji nas okružuju. Novac je vrsta moći. Slava je vrsta moći. Oružje je vrsta moći. Jaka vojska je vrsta moći. U svijetu se prouzrokuje mnogo patnje zato što ljudi pogrešno koriste svoju moć. Čine to zato što nemaju moć biti ono što jesu. 

U budističkoj tradiciji govorimo o trima moćima… 

Prva moć: razumijevanje 

Trebali bismo biti sposobni njegovati moć razumijevanja vlastite patnje i patnje drugih… Kad imate dovoljno razumijevanja, otpuštate sav svoj strah, ljutnju i očaj. Razumijevanje podrazumijeva razumijevanje korijena patnje u sebi, u drugima i u svijetu. Energiju svjesnosti i usredotočenosti koristimo za duboko promatranje prirode patnje kako bismo stekli razumijevanje… Razumijevanje je nalik maču koji može sjeći kroz neugodna stanja ljutnje, straha i očaja. 

Druga moć: ljubav 

Energija ljubavi može vam pomoći i osloboditi ljude koji pate. Dva su načina na koje možemo odgovoriti na teškoće u odnosu s drugima. U sklopu prvog načina želite kazniti osobu za koju vjerujete da vam je prouzročila patnju. Vjerujete da ste žrtva nekog drugog i skloni ste željeti kazniti tu osobu jer se odvažila nanijeti vam patnju… No moguće je odgovoriti i na drugi način. Na patnju možete odgovoriti primjenjujući moć ljubavi. Kad se duboko zagledate, uviđate da osoba koja vam je nanijela patnju također pati zbog svojih pogrešnih opažanja, svoje ljutnje ili svog straha. Ne zna izaći nakraj s vlastitom patnjom. Ako joj nitko ne ponudi ljubav i razumijevanje, ta osoba postaje žrtva vlastite patnje. Ako se duboko zagledate očima ljubavi i uvidite to, u vašem će se srcu roditi suosjećanje. Kad se u vašem srcu rodi suosjećanje, više ne patite i ublažavate patnju drugih. 

Treća moć: otpuštanje 

Treća moć je sposobnost oslobađanja i otpuštanja jada kao što su žudnja, ljutnja, strah i očaj. Kad imate moć odbaciti sve te vrste jada, postajete slobodna osoba, a to je najveća moć. Kad ste slobodni, mnogim ljudima možete pomoći da manje pate. Svi imamo energiju žudnje u sebi, ali možemo razviti moć sposobnosti oslobađanja od takve energije. Znamo da nam je objekt naše žudnje donio mnogo patnje, kao i ljudima oko nas. Svjesnost, usredotočenost i razumijevanje daju nam moć da prevladamo svoju vezanost uz vlastite jade.

Thich Nhat Hanh

Nitko nikada nije rekao da je lako biti Čovjek. Ljudima postajemo izražavanjem humanog, kroz razumijevanje, ljubav i otpuštanje, jer za to je potrebna snaga koja može doći samo iznutra, nitko nam je ne može dati. To je ljepota lotosa koji se iz sjemenke u mulju probija kroz mutnu vodu do površine i daruje Suncu divan cvijet.

O autoru

Komentiraj

*