Polica za knjige

Život piše kratke priče

Život piše kratke priče

Prije dosta godina pisala sam članak o Charlesu Dickensu. Oduševila me njegova senzibilnost prema malom čovjeku, djeci radnicima koje je svojim romanima uveo u svijet književnosti, o suosjećanju prema ljudima niže klase, o potrebi da čita onima koji ne znaju čitati, da prenosi znanje i iskustvo… Ukratko, idealizirala sam ga, a onda pročitala da mu je život bio daleko od idealnog. Imao je brojnu obitelj. Suprugu je varao s dadiljom, a odlazio je na drugi kontinent govoriti ljudima o dobroti, o vrlinama… Kako napisati članak koji će istaknuti tu divnu senzibilnost prema ljudskoj patnji tisuće anonimusa, a zanemariti patnju koju je svojim ponašanjem uzrokovao onima za koje je doista bio odgovoran?  

Nikako. Nema zanemarivanja jer nije bio savršen, jer nema savršenstva na Zemlji. U nama je oboje, i žito i kukolj; i crno, i bijelo i sivo. 

Tako sam shvatila da naš život nije jedna velika priča, nego niz kratkih priča. U nekima smo junaci, u nekima antijunaci ili sporedni likovi, ali svaka je od njih zaokružena i svaka je poučna. Život zapravo ne piše romane, život piše kratke priče.  

O autoru

Komentiraj

*